понеделник, юни 09, 2008

Писането

Обичам да пиша. Бих казала, че пиша по-добре, в пъти по-добре отколкото говоря. Едно време обичах да пиша писма. Истински - на хартия. Да си цапам ръцете с мастило, да усещам грапавината на хартията под ръката си.

Сега писането на писма е отживелица, а писането на e-mail-и ми отне удоволствието. Като пиша съм по-друг човек, по-разпуснат, по-отпуснат, по-спокоен и някак по-истински. Като говоря... трудно ми е да говоря. Понякога мисълта тече толкова бързо, че думите, които излизат от устата ми могат да прозвучат обидно, неистински, криворазбрани. Обичам да пиша, споменах ли го вече? Изливах си душата на лист хартия, а сега го правя в "панел" и щракам по клавиатурата, бързайки - мисълта да не изчезне, думите да не избледнеят.

Забравила съм обаче какво е да пишеш на ръка, да те заболява от натиска по хартията и да ти излезе мазол на пръста от писане. А имах такъв мазол в продължение на доста години. Странно как навиците се променят. Загубила съм навика да пиша на ръка, почеркът ми е станал някак по-различен. Сега ми е в пъти по-лесно да пиша в прозорче или панел, да си изкарвам работата като технописец и да се чудя как аджеба да обясня това, което и аз на моменти не разбирам изобщо. Въпреки всичко си обичам работата. Клик тук, селект - там и току виж си свършил онова което трябва да свършиш.

Обичам да пиша - писането ме освобождава, позволява ми да играя с думите, до колкото ми стига речниковия запас. Дава ми възможност да събера мислите си в нещо, което понякога... е харесвано и в доста случаи самата аз харесвам и заобиквам някак си. Защото моите мисли, написани някъде си са си мои - мои деца. Така както и гайдовете, хелповете и пр. помощни документи са си мои деца. Обичам да пиша и се надявам удоволствието да не изчезне, никога, за да не изчезна и аз.

2 коментара:

Jofy каза...

Ita, ti si tolkowa istinski 4owek, 4e dori i da ne pi6e6, prawi6 sweta malko po-dobyr i istinski :) A kato pi6e6 ... o6te po-dobyr i istinski :)
Blagodarq ti za wsi4ko, koeto si napisala w tozi BLOG.
Sujalqwam, 4e ne moga da namerq podhodq6ti dumi da izrazq kakwo sum po4uwstwala, 4etejki mnogo ot post-owete ti - na nqkoi iskreno se smqh, na drugi ... kato 4e li use6tah izqlo twoqta bolka ...
Sujalqwam i 4e ne moga da pi6a na kirilica, zatowa ne approve-waj tozi komentar :) Ne iskam da grozq krasiwite ti dumi s majmunica i idiotski programistki style ...

Ita каза...

Аз ти благодаря за хубавите думи и да знаеш, че много те обичам! Извини ме, че одобрих коментара ти и не уважих желанието ти, но го направих преди да прочета че не искаш. А и на мен ми харесва стила ти :-P.