петък, май 22, 2009

Кога и къде на 23 май (събота)

Източник


Ела и се включи!

Вземи удобни дрехи и приятели

Почистване, а също освежаване и ремонтиране на туристическата инфраструктура се организира във всичките 11 природни парка.

Ето къде трябва да бъдете, за да помогнете за природните паркове на 23 май 2009 г., събота:

Природен парк Беласица
На стадиона в гр. Петрич от 9 ч.

Природен парк Българка
Осигурен транспорт пред Областна управа, Габрово от 10 ч. или направо от 10,30 ч. на южния паркинг на комплекс "Етъра".

Природен парк Витоша
Местността Дендрариума от 10 ч. Мястото е край шосето от Бояна за Златните мостове. Има разклон за Копитото наляво, а Дендрариума е на това място, но надясно. Стига се с кола, с маршрутка 10 от Руски паметник или пеша от Княжево за около час.

Природен парк Врачански Балкан
Природозащитен център "Натура" - Червения площад на Враца от 9,30 ч.

Природен парк Златни пясъци
Два сборни пункта - Аладжа манастир и ресторант "Горски кът" от 10 ч.

Природен парк Персина
Посетителски център на парка в Белене от 10 ч.

Природен парк Рилски манастир
Осигурен транспорт от автогарата в гр. Рила от 8,30 ч. или направо на Кирилова поляна след Рилския манастир от 9,30 ч.

Природен парк Русенски Лом
Осигурен транспорт пред Градска библиотека в Русе от 9.00 ч. или от 10.30 ч. пред археологическите резервати Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен.

Природен парк Сините камъни
Информационно-посетителски център на парка в Сливен, в началото на Хайдушката пътека от 9.00 ч. или от 10 ч. на Карандила пред хотела.

Природен парк Странджа
За групата от Бургас e осигурен транспорт от ул. Булаир в 8,30 ч., от 9,30 ч. в м. Бялага вода край с. Босна по пътя за Малко Търново или направо в село Младежко от 10 ч.

Природен парк Шуменско плато

Информационен център на парка от 10 ч.

Всеки има свой посланик - популярна личност, която също ще включи в почистването:

Посланикът на Великобритания Стийв Уилиамс, тенис звездата Маги Малеева, телевизионният и радиоводещ Ники Кънчев и журналистът от bTV Венелин Петков ще помагат в Природен парк Витоша.

Актьорът Филип Аврамов, познат от „Царете на комедията”, отново ще бъде посланик на Природен парк Българка край Габрово.

Певицата Ваня Щерева за втори път ще участва в почистването на Природен парк Русенски Лом.

Журналистът от RE:TV Иван Бедров отново ще бъде посланик на Природен парк Персина край Белене.

Синоптикът на bTV Станислава Трайкова ще бъде доброволец в Природен парк Рилски манастир.

Ръководителят на консулски отдел на посолство на Германия Волфганг Вендел ще е посланикът на Природен парк Врачански Балкан.

Вики от група «Мастило» ще помага в Природен парк Шуменско плато.

Фотографът Александър Иванов, познат с фотографиите си на България отвисоко, ще бъде посланик на Природен парк Сините камъни край Сливен.

Синоптикът на bTV Христина Балийска ще помага в Природен парк Беласица.

Актьорът Асен Лозанов
от бургаския театър ще бъде посланик на Природен парк Странджа.

Подкрепям инициативата и ще отида със сина си там, въпреки че не разбирам що за идиот трябва да си, за да си хвърляш боклука където ти падне! Няколко идеи за "кашкавал - туристите", към които спадам и аз :).

1. Не изхвърляйте найлоновите пликчета на поразия, носете си едно, когато ходите на планина и събирайте боклука си в него, за да го изхвърлите там, където трябва. Със същия успех за събиране на боклук можете да ползвате пликовете, в които си носите храната.

2. Ако сте пушач и нямате плик, можете да събирате фасовете си и в целофана на кутията от цигари. Внимателно гасете цигарите си - все пак сте в планина и можете да предизвикате пожар.

3. Друг удобен и безопасен начин, за събиране на фасовете е да носите бутилка с малко вода, в която да ги хвърляте. Така хем няма да предизвикате пожар, хем няма да усещате неприятната миризма на фас.

4. Използвайте колкото се може по-рядко прибори за еднократна употреба (пластмасови). Нищо не ви коства да си вземете прибори от вкъщи.

5. Внимавайте с мокрите кърпички - болшинството от тях не се рециклират (не се разлагат) и ги използвайте по възможност по-рядко.

Ще дописвам...

Няма коментари: